Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος απευθύνουν στους Εντιμολογιωτάτους Οφφικιάλους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και σε όλους τους επισκέπτες της ιστοδελίδος μας τις πιο θερμές ευχές τους για τις εορτές του Δωδεκαημέρου και για το νέον έτος 2015. Συνοδεύουμε τις ευχές μας με ένα κείμενο του Γενικού Γραμματέως της Αδελφὀτητος κ. Κ. Δεληκωσταντή με τίτλο: «Η σάρκωσις του Λόγου: το πάντων καινόν καινότατον»:

περισσότερα

Ο πολιτισμός του προσώπου ως πρόταση ζωής

Ο πολιτισμός του προσώπου ως πρόταση ζωής

Κ. Δεληκωσταντή,

Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους

Βιώνουμε σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα την κρίση των ελευθεριών και της αθεράπευτα αμφίσημης ελευθερίας του ανθρώπου. Πρόκειται για μια κρίση στην κατανόηση και χρήση της ελευθερίας, στην οποία αποκαλύπτεται όλη η προβληματική της νεωτερικής μετάβασης από τις «δεδομένες αξίες» σε μια «διαμορφούμενη αξιολογία», της ριζικής αυτής αλλαγής παραδείγματος στις απαρχές του μοντέρνου κόσμου, η οποία καθορίζει τη ζωή μας μέχρι σήμερα. Βέβαια, σε αυτήν την κοσμοϊστορική αλλαγή οφείλουμε όλες τις μεγάλες κατακτήσεις που έκαναν τον κόσμο μας σε πολλά πιο ανθρώπινο, αλλά και όλα τα αρνητικά που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες, τις ακραίες συνέπειες των οποίων ζούμε στις μέρες μας. Ο άνθρωπος παραμένει και θα είναι και στο μέλλον, λόγω των εγγενών αντιφάσεών του, το «δεινότερον» των υπαρκτών1. Από τη «ρωγμή ης ελευθερίας» του δεν θα πάψουν να ξεπηδούν θεοί και δαίμονες2.

Στις γραμμές που ακολουθούν, θα αναφερθώ, σε φιλοσοφική και θεολογική βάση, στη σημασία του πολιτισμού του προσώπου ως προοπτικής ζωής και ελευθερίας, σε μια εποχή του έχειν, όπου το ανθρώπινο γένος, με τις ακόρεστες ανάγκες του, απειλεί να εξαφανίσει την «ανθρωπότητα»3 ή την ανθρωπινότητά μας, αν όχι και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας.

περισσότερα

Το λειτούργημα του Αποκρισαρίου

Το λειτούργημα του Αποκρισαρίου

Αριστείδης Πανώτης

Μέγας Ιερομνήμων

Με την πρόνοια και την απόφανση του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Aγίας και Ιεράς Συνόδου επανασυνεστήθη πρόσφατα η αρχαία διακονία της Εκκλησίας  του Αποκρισαρίου ή Αποκρισιαρίου για τη σύσφιξη των σχέσεων του σεπτού Οικουμενικού Θρόνου με την έντιμη Ελληνική Πολιτεία, με σκοπό την διμερή επίλυση των κατά καιρούς εκκλησιαστικών προβλημάτων. Στην αρχαιότητα το λειτούργημα αυτό  διεξάγονταν επίσημα από  διαπιστευμένα πρόσωπα μεταξύ του διοικητικού κέντρου της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και των επαρχιών της, απ' όπου διαβιβάζονταν οι εντολές του, για να επιστρέφουν τα αιτήματα της περιφέρειας προς την κεντρική εξουσία και έτσι με το διάλογο να προάγονται οι ομαλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να προστατεύεται η ομόνοια και η ειρήνη.

περισσότερα

Το πνεύμα της Χάλκης

Το πνεύμα της Χάλκης

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη βίαιη αναστολή της λειτουργίας της κατά Χάλκην Ιεράς Θεολογικής Σχολής, οι απόφοιτοι της συνεχίζουν την εκκλησιαστική και θεολογική τους διακονία και μαρτυρία ανά την υφήλιο, στο θυσιαστήριο, στον άμβωνα, στο μοναστήρι, στην έδρα, στην εκκλησιαστική ζωή, τη διοίκηση και το φιλανθρωπικό έργο. Όλοι οι ομογάλακτοι αδελφοί, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μέχρι τον θεολόγο καθηγητή, είναι φορείς και εκφραστές του ίδιου πνεύματος, του πνεύματος της Χάλκης, από το οποίο εμφορούνται και όσοι πέρασαν μόνον από το λυκειακό τμήμα της Σχολής. Πραγματικά η Χάλκη δεν άφησε κανέναν ανέγγιχτο.

περισσότερα
επιστροφή