Προσφώνηση του Προέδρου κατά την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας

Προσφώνηση του Προέδρου κατά την τελετή της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Χριστοπόλεως κύριε Μακάριε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαθρολομαίου, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, αξιότιμοι φίλοι της Αδελφότητός μας, Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας πανηγυρική σύναξη και εκφράζω προς όλους σας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος, τις πιο θερμές ευχές για το 2017. Είθε το νέον έτος, με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου, να είναι καιρός υγείας και καρποφορίας για όλους και τον καθένα μας χωριστά, ενιαυτός ειρήνης και προκοπής για το Γένος και την Πατρίδα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της συμπλήρωσης εικοσιπενταετούς Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου. Όλα αυτά τα χρόνια, η ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ήταν παρουσία και μαρτυρία ενός Αποστόλου της ειρήνης και της καταλλαγής, ενός ανθρώπου του διαλόγου και των ανοιχτών οριζόντων, ενός μεγαλόπνοου οραματιστή. Προώθησε τη διαχριστιανική συνεργασία, τον διαθρησκευτικό διάλογο, αγωνίστηκε για την ευστάθεια της Ορθοδοξίας. Πιστός στη Παράδοση, αλλά και σύγχρονος, διαλλακτικός αλλά και ανυποχώρητος, όταν πρόκειται για τα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας και του Γένους, εντυπωσίασε και εντυπωσιάζει με τον δυναμισμό του, με τις πρωτοβουλίες του, με τους αγώνες τους για την προστασία της δημιουργίας, με το ενδιαφέρον του για τους νέους. Μαζί με όλα αυτά, ο Πατριάρχης μας παρέμεινε ο ακούραστος και ευαίσθητος ποιμενάρχης, το στήριγμά των τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Όσα κατόρθωσε ο Παναγιώτατος για τη διάσωση της πνευματικής μας κληρονομίας και των χριστιανικών μνημείων στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη, μας αφήνουν άφωνους.

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε το 2017 «έτος προστασίας της ιερότητος της παιδικής ηλικίας». Μυριάδες αθώων παιδιών είναι τα τραγικά θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των αιματηρών πολέμων και της πρωτόγνωρης μετακίνησης πληθυσμών. Ο Πατριάρχης μας αναδεικνύεται και πάλι συνήγορος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της μέριμνας για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι βέβαιο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις. Σίγουρα θα θαυμάσουμε και άλλα, πολλά και σπουδαία έργα του.

Πρέπει να είμαστε, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, υπερήφανοι που φέρομε τον τίτλο του Οφφικιαλίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, επιλεγμένοι από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «κατ’ ιδίαν Αυτού Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν». Η τιμή αυτή πρέπει να μας ενδυναμώνει για να στηρίζουμε έργω και λόγω την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον Σεπτό Προκαθήμενό της.

Άρχων, ο οποίος προσέφερε πολλά στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξε ο Μέγας Υπομνηματογράφος Ιωάννης Παπαμιχαλάκης, που απεβίωσε κατά το παρελθόν έτος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αδελφότητος για μια δεκαετία και διακρίθηκε για τις πρωτοβουλίες του και τον ενθουσιασμό του. Θα τον θυμόμαστε, θα τον τιμούμε και θα συνεχίσουμε το έργο του.

Η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητος λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Προσπαθήσαμε να επιτελέσουμε με υπευθυνότητα το έργο που μας ανατέθηκε. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλα τα Μέλη του Δ.Σ., καθώς και προς τα Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την προσφορά τους.

Κλείνοντας, απευθύνω προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κύριο Μακάριο ειλικρινείς ευχαριστίες για την παρουσία του ανάμεσά μας με την ιδιότητα του Πατριαρχικού Εκπροσώπου. Σας παρακαλώ, Θεοφιλέστατε, να διαβιβάσετε στον Παναγιώτατο τα σεβάσματά και την υιϊκή αφοσίωσή μας και να τον διαβεβαιώσετε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου. Σας συγχαίρω και για το επίκαιρο θέμα της ομιλίας σας, που θα ακούσουμε σε λίγο, η οποία αναφέρεται στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Γνωρίζετε όλοι ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συνήλθε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης υπό την Προεδρία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρά την αδικαιολόγητη αποχή τεσσάρων Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, η Σύνοδος διεκπεραίωσε με σύμπνοια το έργο της, για το οποίο θα μας μιλήσει ο Θεοφιλέστατος.

Εκφράζω πολλές ευχαριστίες στον Άρχοντα Έξαρχο του Οικουμενικού Θρόνου, Εντιμολογιώτατο Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, τον γενναιόδωρο αμφιτρύωνα της πανηγυρικής μας εκδήλωσης, για τη φιλοξενία στο Μέγαρο Μακεδονία, για εικοστή φορά, της τελετής κοπής της βασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος».

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

 

Χρόνια πολλά και καλά!

περισσότερα

Ο ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Ο ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ

Επιλέγοντας τον κατωτέρω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τον χειροτονητήριο λόγο του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου:

https://www.scribd.com/document/326720696/%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%9F%CE%A4%CE%9F%CE%9D%CE%97%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%A1%CE%A5%CE%98%CE%A1%CE%A9%CE%9D-%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%A5#from_embed

περισσότερα

Προσφώνησις του Προέδρου μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, 29.05.2016

Προσφώνησις του Προέδρου μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, 29.05.2016

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Χριστός Ανέστη!

Ευχαριστούμε τον Θεό, που μας αξίωσε και εφέτος να βρισκόμαστε προσκυνηματικά στο Φανάρι, σήμερα, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος και ημέρα μνήμης των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, και να μοιραζόμαστε με την Παναγιότητά σας τους Αγίους Αρχιερείς, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και τους λοιπούς προσκυνητές, την αναστάσιμη χαρά και την εόρτια κατάνυξη.

Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που η επίσκεψή μας συμπίπτει με τον εορτασμό των εικοσιπέντε χρόνων από την ανάρρησή Σας στον πάνσεπτο Αποστολικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Σας ευγνωμονούμε για όσα πράξατε και πράττετε για την Εκκλησία, για το Γένος μας, για την ανθρωπότητα. Πραγματικά, δεν φθάνουν τα λόγια για να περιγραφεί το μεγάλο έργο Σας, ως πηδαλιούχου της Ορθοδοξίας.

Μέσα στον ταραγμένο κόσμο μας, οι πρωτοβουλίες σας λύνουν προβλήματα, δίνουν ελπίδα. Χαρήκαμε για τη μεγάλη απήχηση που είχε η παρέμβασή Σας υπέρ των προσφύγων, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Γνωρίζετε, Παναγιώτατε, ότι τα μέλη της Αδελφότητός μας είναι αφοσιωμένα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι Σας ευγνωμονούν για την τιμή, να τους κατατάξετε στη χορεία των οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η Αδελφότης «Παναγία η Παμμακάριστος» την οποία εσείς δημιουργήσατε, γιορτάζει μαζί Σας, εφέτος, την επέτειο των εικοσιπέντε χρόνων από της ιδρύσεώς της. Εύχεσθε, ο Θεός να ενισχύει το έργο των Αρχόντων. Εντός του τρέχοντος έτους, θα οργανώσουμε μια εόρτια εκδήλωση στην Αθήνα για την κοινή επέτειο και ζητούμε την ευλογία Σας.

Με την ιδιότητα του Προέδρου, εκφράζω τις ευχές των παρόντων οφφικιαλίων και των λοιπών μελών της Αδελφότητος, καθώς και θερμές ευχαριστίες για τα νέα εκλεκτά μέλη, τα οποία χαρίσατε στην «Παναγία Παμμακάριστο» από την περσινή επίσκεψή μας μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως και για τη σημερινή χειροθεσία του νέου Άρχοντος…….

Ευχόμαστε, ο Θεός να σας έχει καλά και να Σας ενισχύει στο ευλογημένο έργο Σας. Προσευχόμαστε για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό την προεδρία Σας.

Πολλά τα έτη Σας, Παναγιώτατε.

περισσότερα

Ομιλία Οικ. Πατριάρχου στο Α' Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο Σμύρνης

Ομιλία Οικ. Πατριάρχου στο Α' Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο Σμύρνης

Σας παραθέτουμε την ομιλία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου με την οποία άνοιξε το A' Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο στη Σμύρνη (6-7 Φεβρουαρίου 2015):

περισσότερα

Προσφώνηση Προέδρου κ. Ζομπανάκη

Προσφώνηση Προέδρου κ. Ζομπανάκη

Σας παραθέτουμε την προσφώνηση του Προέδρου της Αδελφότητος μας κ. Ανδρέα Ζομπανάκη από την εκδήλωση της Αδελφότητος για τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αίθουσα του Μεγάρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας (11η Δεκεμβρίου 2014):

περισσότερα

Περίληψη ομιλίας κ. Charles Καλομοίρη

Περίληψη ομιλίας κ. Charles Καλομοίρη

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, κ. Charles Kalomiris, μίλησε στην εκδήλωση της Αδελφότητος για τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αίθουσα του Μεγάρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας (11η Δεκεμβρίου 2014) με θέμα «Why are banks so fragile?: Γιατί είναι οι τράπεζες τόσο εύθραυστες;».

Διατύπωσε την άποψη ότι η ευθύνη των τραπεζικών κρίσεων δεν ανήκει άμεσα στις τράπεζες, αλλά πρέπει να αναζητηθεί στους Κανόνες που καθορίζουν τη λειτουργία τους, στο νομικό πλαίσιο. Σε κάθε χώρα, κάθε μία εκ των οποίων έχει το δικό της πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο με διαφορετικές μεταβλητές, το νομικό πλαίσιο είναι απόρροια και έκφραση των επί μέρους ιστορικών εξελίξεων. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν χώρες με συνεχείς κρίσεις, όπως οι Η.Π.Α., και άλλες με καμμία, όπως ο Καναδάς.

Σε κάθε περίπτωση, το νομικό πλαίσιο των τραπεζών διαμορφώνεται από συνασπισμούς και ομάδες, που αποσκοπούν στην προώθηση των δικών τους συμφερόντων, αδιαφορώντας για την ορθή λειτουργία των τραπεζών και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των δικών τους πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, όπου οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί λειτουργούν απλώς ως παράγοντες προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ο κ. Καλομοίρης μὰς παραινεί να ασκήσουμε αυτοκριτική, τοποθετώντας την ευθύνη στους δανειστές και τους δανειζόμενους.

Τα ανωτέρω, καθώς και πολλά περισσότερα, θα τα βρείτε αναλυτικότερα στο βραβευμένο βιβλίο του κ. Charles Kαλομοίρη «Fragile by Design: The Political Origins of Banking Crises and Scarce Credit», 2014.

 

περισσότερα
First Previous  Εμφάνισε 1 από 3 σελίδες   Next Last
επιστροφή